En mammas oro

En mammas oro

Go kväll onsdag!

Sitter just nu och smygäter godis…. Så himla gott… smygäter för att jag inte vill att de andra ska äta. Lite trött idag att jobba på förskola är väldans kul och ett omväxlande yrke men det tar ut sin rätt också i min energi. Vissa dagar behöver man ge väldigt mycket av sig själv och när man sedan kommer hem ja då är energin nästintill slut. Att man då ska vara både mamma och ta hand om sig själv den ekvationen går liksom inte riktigt ihop.  Då är det lätt hänt att man lyckas bättre med det ena än det andra.

Efter skolan idag blev jag sittandes och pratade med M. Jag tyckte inte alltid det var lätt att vara liten och hittade nog rätt först när jag började gymnasiet men det känns som att det är en större utmaning idag än det var för mig. När M började skolan hade hon en underbar fröken i förskoleklass. När hon sedan började 1:an fick hon en ny underbar fröken. Denna valde dock att säga upp sig när de gick i 2:a klass då det dök upp en tjänst hon velat söka länge. Klassen fick en ny lärare och det blev inte alls bra. M ville helt plötsligt inte gå till skolan och det var hon inte ensam om. Efter några månader slutade även denna lärare och de fick en underbar vikare och sedan en ny underbar vikarie för att till slut i 3:e klass få ytterligare en lärare också hon helt fantastisk. Ni kan ändå förstå oron i ett barn att byta så många lärare under så kort period……

Hon började 4:e klass och fick 2 mentorer. De fick olika ämneslärare men det fungerade inte för klassen vilket skapade kaos och oordning. Det gick så långt att de fick ha med sig lärare ut på rasterna och att lärare fick följa dom till och från matsal och idrott. Det beslutade då att de skulle ha sina mentorer i de flesta ämnena. Under terminen som gått har de haft en massa olika vikarier i klassen och Mollie har tyckt det varit jättetufft. Sedan blev det bättre en kort period men nu är vi där igen. Igår fick vi meddelande om att en av mentorerna valt att säga upp sig och slutar inom 2 veckor. Deras andra mentor är ej behörig i 6:an och det var inte den lärare som sa upp sig heller så det talades om att de skulle få en nya mentorer i 6:an men nu hände det lite tidigare i alla fall med den ena. Idag tyckte hon det var så jobbigt att hon gick ut från klassrummet och låste in sig på toaletten jag satt där och grät en stund mamma.

Mollie är väldigt lik mig och vill ha ordning och reda hon vill ha struktur. Hon vill ha studiero och är till skillnad från mig otrolig motiverad och vill lära sig. Jag har varit i kontakt med lärare och rektorer vid flera tillfällen. Jag anser att det är mitt ansvar som förälder att hjälpa Mollie att göra hennes röst hörd. Ibland känner jag att det är nog så här det ser ut på de flesta skolor. Att det inte är något unikt på just hennes skola. Jag rycker ibland på axlarna och tänker det blir nog bättre hur skulle jag kunna förändra och påverka? Är det så farligt att det är lite stökigt och rörigt…. Men för M är det ju det. Vi har funderat fram och tillbaks på att byta skola inom kommunen men en nära vän till oss har redan försökt och det är fullt överallt så vad är då alternativet? Mollie har koll hon har ansvarskänsla och vill förändra. Hon har vid tillfällen stått upp för vad hon tror på och fått bra gensvar från sina mentorer men det blir ju inte bättre. Jag känner en oro för är att snart ska mina andra 3 tjejer börja 4:an hur ska det gå för dom? Steget mellan klass 3-4 är SÅ stort!!!

Mina tjejer går på samma skola i 3:an och jag är så himla nöjd. De har en helt fantastisk lärare som de haft i snart 3 år. Så fort det har uppstått en incident så har skolan agerat och det har skett en uppföljning direkt. Jag har stolt rekommenderat skolan och när det gäller förskoleklass upp till 3:an  så gör jag det fortfarande!

Jag är av den uppfattningen att skolan ändå gör sitt bästa och att det verkligen inte är lätt att få tag på vikarier som är kompetenta. Självklart kan man inte göra något åt att lärare/mentorer väljer att avsluta sin tjänst och det förstår jag till fullo.

Men när det inte fungerar och kan vi föräldrar då hjälpa och stötta? Kan jag som förälder vara med och påverka att mitt barn upplever skolgången som något lustfylld motiverande och utvecklande? Jag väljer att inte ta upp händelser och situationer som uppstått då det känns som det ändå är till viss del utrett. Men med nya vikarier uppstår det hela tiden nya situationer och händelser och till slut vet jag inte hur jag ska bemöta detta. Är ni någon är med barn i 5:an har era barn läxor???

Blev ett långt inlägg och ni som läst ända hit. Tack för att ni tog er tid.

Önskar er en fin kväll!

KRAM från mej

 

 

4 Comments to “En mammas oro”

 1. Malin skriver:

  Hej!
  Har en tjej i trean och en tjej i femman.
  Min dotter i femman har läxor varje vecka i svenska engelska och matte. Sen är jag den föräldern som inte tror att eleverna presterar bättre på grund av läxor men det är en annan femma. Har man läxor ska de göras, dock ska barnens energi räcka hela dagarna med. Är ett litet pussel.
  Hoppas verkligen det löser sig för din dotter!! Känns så tråkigt att läsa om sådana här situationer. Situationer där barnen är ganska hjälplösa(eller ja, helt hjälplösa är de ju inte men som du skriver, man har ett föräldraansvar för att göra deras röster hörda högre upp bland de som bestämmer) …och då är det tur att de har bra föräldrar.
  Hoppas allt löser sig som sagt.

  1. karinsather skriver:

   Tack snälla för din kommentar. Jag håller med dig helt är inte heller någon förespråkare av läxor skulle helst se att det inte behövdes alls men jag tror samtidigt att det är bra att börja öva tidigt på att studera hemma själv. För hur det än kommer sig läxor kommer det ju komma framöver. Det är så frustrerande att det inte fungerar i skolan tycker fortfarande att hon är liten att det inte ska behöva vara så där när de är så små.
   Bara till att kämpa på!!!

 2. Nettan skriver:

  Åh, förstår precis hur du känner.
  När barnen inte mår bra lider man själv också.

  Ååå tråkigt att höra om detta kaos i skolan. Man ska inte behöva byta lärare så ofta. Varken för tryggheten, inlärningen eller strukturen/arbetsron.
  Min äldsta dotter går i 7an. Hon fick byta lärare flera gånger i år 3-5. Detta påverkade inte bara strukturen och klimatet i klassen utan tyvärr förde det även med sig kunskapsluckor in i högstadiet. Otroligt trist.

  Att lärare/mentorer slutar tror jag ändå går att påverka till viss del. Det är ledningens ansvar att se till att personalen trivs, utvecklas och stimuleras.

  Hoppas verkligen att M härdar ut och tar sig igenom denna tuffa tiden. Bra att du lyssnar och stöttar henne på bästa sätt. Och framförallt bra att hon berättar för dej hur hon känner och mår.

  Jag har även en dotter i år 5. Hon har läxor varje vecka men inte så många och avancerade. Oftast en mattestencil, några engelskaglosor och nån svenskuppgift. Hur ser det ut i 5an hos er?

  Kämpa på! ❤

  1. karinsather skriver:

   Hej Nettan!
   Ja det är tufft när det blir så där. Det har varit rörigt till och från så länge nu… Det påverkar barn olika men M tycker det är otroligt frustrerande att inte få någon studiero. Jag vet inte om det hjälper det jag gör men känner att något måste jag göra. Deras mentor har varit förespråkare att inte ge några läxor utan det som eleverna behöver lära sig ska de hinna lära sig på skoltid. Kan köpa det resonemanget men jag tror ändå att läxor kan vara bra. Tror man behöver hitta studievana hemma och sedan när de kommer upp i 7:an eller när de nu får en annan mentor kanske den ger läxor och hur blir det då? Det har varit struligt när de väl fått läxor har upplägget ändrats flera gånger. När de fått engelska läxa tex glosor och text har de inte fått se resultatet…. det är många saker som fått mig att reagera under det 1 1/2 år hon gått på mellanstadiet men sedan vet man ju inte vad som är normalt eller inte när det kommer till dagens undervisning…. Ja vi ska kämpa på!
   Tack för ditt inlägg!
   KRAM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *